FELIS ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ από τη Bonum Terrae σε επιλεγμένα Ινστιτούτα Αισθητικής
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ - Λένα Τσικούρη Αισθητικός Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΜΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ - Λένα Τσικούρη Αισθητικός Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
ΓΗΡΑΝΣΗ του δέρματος - Αιτία και Αντιμετώπιση - ANTIAGING PROJECT από την ΟΣΕΔΑΕ και τη Natural Cosmetics Sempreviva Chem
ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ 2018
Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ: ΕΝΩΣΗ ΠΣΑΑΕ - ΕΕΠΑΕ
VIDEO: Η αποτρίχωση είναι ομορφιά - ΟΣΕΔΑΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Χρήση της τεχνολογίας Έντονου Παλμικού Φωτός (IPL) και Laser για μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας - ΙΣΑΑΚ ΣΑΚΗΣ BSc Biomechanical Engineer, MSc Biomedical Engineer, Ben Gurion University of the Negev, Israel
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Λιπαρό δέρμα - περιποίηση στο ινστιτούτο αισθητικής και περιποίηση στο σπίτι - Καμτσιούρη Πετρούλα Αισθητικός ΤΕΙ Αθήνας
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Νύχια επιπλοκές - Νίνα Ποτουρίδη Ποδίατρος
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Αντιοξειδωτικές θεραπείες για καπνιστές - Barbara Νάνου Αισθητικός Κοσμετολόγος, Msc Χαροκόπειου ΠΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κόκκινα, ερεθισμένα δέρματα - Barbara Νάνου Αισθητικός ΤΕΙ Αθήνας, Msc Χαροκόπειου ΠΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Αποτρίχωση - ΖΑΠΠΕΙΟ ΔΥΟ FORUM 2017 - Μαρία Κυριάκη - Αισθητικός Κοσμετολόγος ΤΕΙ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ακμής με τα νέας γενιάς προϊόντα - Καμτσιούρη Πετρούλα Αισθητικός Κοσμητολόγος ΑΤΕΙ Αθήνας
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΝΩΣΗ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΔΙΑΛΥΝΑ ΜΑΡΙΑ
«
 • 1
 • 2
 • 3
»

ΔΕΚΑ σημαίνει Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής.

Είναι παλιά ιστορία αυτή.

Δηλαδή, πόσο παλιά;

30 χρόνια πριν, μία ομάδα αισθητικών, είχαν αυτήν την ιδέα.

Και την έκαναν πράξη.

Σήμερα μία νέα ομάδα αισθητικών, που τις καθοδήγησαν οι δύο παλιές, 

αυτές που ξεκίνησαν την ομάδα 30 χρόνια πριν.

Και σήμερα, γιατί είμαστε εδώ;

Παρουσιάζουμε τη δουλειά μας…….

Δεν είναι ακριβώς βιβλίο, δηλαδή δεν είναι θεωρίες….

Είναι η αποτύπωση σε χαρτί, βιωματικών εμπειριών μιας ομάδας αισθητικών, που προσφέρουν τη δουλειά τους, χωρίς αμοιβή, σε ανθρώπους, που βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής. 

Αυτή τη φορά σε τρόφιμους του Δρομοκαϊτείου Ιδρύματος. 

Επι δύο χρόνια, το «άγγιγμά» μας, η δική μας προσφορά, της δουλειάς μας και της αγάπης μας, έδωσε θεραπεία ψυχής στους ασθενείς του Ιδρύματος. 

Αυτό το βιβλίο,

 ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων βιβλίων, που συνεισφέρει στην παγκόσμια βιβλιογραφία……. Πως το άγγιγμα του σώματος, θεραπεύει τις ψυχές των ανθρώπων.

Σήμερα γιορτάζουμε, 

γιατί το επάγγελμά μας, ανεβαίνει στο βάθρο, που του ανήκει. 

Για την Αισθητική της αγάπης και της προσφοράς,

 για την Αισθητική, που προσέφερε στην Ψυχιατρική και την Ψυχολογία, αλλά και στην Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μια μελέτη σημαντική «ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ». Το μέτρησαν οι επιστήμονες στο Δρομοκαΐτειο. 

Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας την απόδειξη, ότι η δουλειά μας, «θεραπεύει».

Η Αισθητική, έχει μια παγκόσμια πρωτιά, μαζί με την Ελλάδα, η οποία επίσης έχει μια παγκόσμια  πρωτιά, χάρη σ΄ αυτήν την έρευνα, που αποτυπώνεται σ΄ αυτό το βιβλίο. Το «ΑΓΓΙΓΜΑ»

Τι είπαν για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ (Δ.Ε.Κ.Α)

Από το βιβλίο "ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ":

 

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

Άννα Κελεσίδου

Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών

≪Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο≫.

≪Η Τέχνη σώζει την ψυχή≫.

Όπως ο καλλιτέχνης φεύγει από την άτεχνη πραγματικότητα με την Τέχνη του, έτσι και ο ψυχικά ασθενής ανακουφίζεται με τον τεχνητό κόσμο της δικής του πραγματικότητας. Ίσως να συμβαίνει και κάτι άλλο: Ο κόσμος  της ομορφιάς είναι ο κόσμος του ανθρώπου. Ο κόσμος της τάξης είναι ο κόσμος της ψυχής. Ομορφιά και τάξη λείπουν στη διαταραγμένη ζωή των έγκλειστων ανθρώπων των ψυχιατρείων. Αν τους δώσουμε με την Αισθητική ένα καινούργιο πρόσωπο, γιατί να μην ελπίσουμε πως θα βρουν καινούργια μάτια να το δουν, αφού δεν θα είναι το πρόσωπο που αποφεύγουν;

Αν τους παραστήσουμε με την ομορφιά έναν καινούργιο κόσμο, γιατί να μη θελήσουν να μπουν σ’ αυτόν, αφού ζητούν έναν κόσμο;

Το χέρι που αγγίζει το άρρωστο δέρμα δεν το βρίσκει πιο άρρωστο από εκείνο του ψυχικά υγιούς. Η επαφή ζητά το αισθητικό αποτέλεσμα. Εδώ όμως το ίδιο χέρι έχει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε συναίσθημα. Κάθε κίνηση είναι και ένα μήνυμα μετάδοσης συμπάθειας. Εδώ γίνεται έργο ψυχοπλαστικό, αναπλαστικό και στον δότη και στον λήπτη. «Εδώ ο κόσμος γίνεται κόσμημα».

 

Μετάγγιση ανθρώπινης ζεστασιάς

Νίκος Ζαχαριάδης

Νευρολόγος-Ψυχίατρος, διπλωματούχος του Βασιλικού Κολεγίου Γιατρών Λονδίνου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Προχωρώντας όμως στις σελίδες βρέθηκα σε κάτι πολύ πιο πλούσιο, πιο ζεστό και πιο ανθρώπινο από μια έστω εμπεριστατωμένη επιστημονική έκθεση.

Μέσα από τις γραμμές είδα να παρελαύνουν όλα τα συναισθήματα του ερευνητή, οι χαρές και οι απογοητεύσεις του, οι διευκολύνσεις και οι αντιδράσεις από το περιβάλλον, οι εγγενείς στο αντικείμενο της έρευνας δυσκολίες και τελικά το ξεπέρασμα με μέσο το εσωτερικό κίνητρο, τη σωστή μεθόδευση, τη συνέπεια στον στόχο, το πνεύμα θυσίας, την επιμονή και υπομονή, που πολλές φορές θυμίζει ιεραποστολικό ζήλο.

Από τις ίδιες γραμμές, επίσης, είδα να παρελαύνει και η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η ζεστασιά, η αναγνώριση, η σχέση ισοτιμίας με τον άρρωστο και όχι ο συγκαλυμμένος οίκτος.

Και νομίζω πως είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που τονώνουν το ασθενές «εγώ» των ψυχασθενών, για τους οποίους και θεωρητικά είναι γνωστό πόσο τους έχει λείψει η στοργή, η φροντίδα και το ανθρώπινο, ιδιαίτερα το« μητρικό», χάδι. Θεωρείται δεδομένο άλλωστε ότι απαιτείται ένα «τονωμένο εγώ» για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η επικοινωνιακή δυνατότητα και η παραδοχή από την κοινωνική ομάδα.

Έτσι, η προσπάθεια αυτή προσφέρει κάτι πολύ παραπάνω από μια συμβολή στην έρευνα. Και αυτό το παραπάνω θα ήταν αδύνατο να το φανταστώ ως αποτέλεσμα μιας έστω επιστημονικά άψογης αλλά ψυχρής επαγγελματικής περιποίησης προσώπου. Είναι προφανές ότι οι νοσηλευόμενοι που πήραν μέρος στην έρευνα, δέχτηκαν όλοι μια μετάγγιση ανθρώπινης ζεστασιάς

 

Η Αισθητική βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας;

Γεώργιος Λυκέτσος

Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας

≪Ό,τι δεν αγαπάμε δεν υπάρχει!≫

Κωστής Παλαμάς

Στη σχιζοφρένεια μειώνονται τα διαθέσιμα ποσοστά αγάπης. Μειώνεται η ικανότητα επικοινωνίας με τους ανθρώπους.

Με την επιδείνωση της αρρώστιας τα ποσοστά αγάπης αποσύρονται και από τον εσωτερικό κόσμο. Έτσι οι άρρωστοι είναι δυνατόν να αποξενωθούν από μέλη του σώματός τους και από ψυχικές τους λειτουργίες.

Ένας άρρωστος έλεγε ότι το χέρι του δεν είναι δικό του και ότι οι κινήσεις του υπαγορεύονται από τον Θεό.

Ένας άλλος άρρωστος έλεγε πως οι σκέψεις του δεν είναι δικές του και ότι κατευθύνονται από την κατασκοπεία κάποιου κράτους.

Μια τρίτη άρρωστη έλεγε πως κάθε βράδυ της τρώνε το πρόσωπό της, αλλά το πρωί οι ζημιές αποκαθίστανται.

Πολλοί άρρωστοι καταφεύγουν στον καθρέφτη για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν οι αλλοιώσεις του προσώπου τους, όπως τις αισθάνονται. Ένας άρρωστος τις παρομοίαζε με κάποιες προσωπογραφίες του Βαν Γκογκ.

Το πρόσωπο έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί καθρεφτίζει τον εσωτερικό μας κόσμο. Χωρίς αυτό «δεν έχουμε πρόσωπο»

να παρουσιαστούμε στους άλλους και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Αν στα αισθήματα παραμόρφωσης του προσώπου προστεθεί και η παραμέληση της εμφάνισής του που το κάνει αποκρουστικό, δεν μειώνεται μονάχα η αξία του, αλλά γενικότερα η αυτοεκτίμηση του αρρώστου και η ικανότητά του για κοινωνική ζωή.

Αντίθετα, η περιποίηση του προσώπου δεν το κάνει μόνο πιο όμορφο, αλλά και πιο ελκυστικό, για να δεχθεί μηνύματα αγάπης και παραδοχής από τον αντικείμενο κόσμο και να ενισχυθεί η ικανότητα του αρρώστου για κοινωνική ζωή.

Η κυρία Πατζίκα έδειξε ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους χρόνιους σχιζοφρενείς του ψυχιατρείου.

Στο βιβλίο της περιγράφει παραστατικά:

 • Τον αγώνα που έκανε για να το πετύχει.
 • Τον ενθουσιασμό και την πίστη της στην αξία αυτού του έργου.
 • Τις απροσδόκητες δυσκολίες από τη σημερινή κοινωνία που συνάντησε στην πράξη.
 • Την επιμονή και την αντοχή που χρειάστηκε για να τις ξεπεράσει.

Όμως πάνω από όλα κατόρθωσε να μεταδώσει πετυχημένα μηνύματα αγάπης στους αρρώστους και να τους χρησιμεύσει συνειδητά ως γέφυρα για ένα μοντέλο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Η περιποίηση του προσώπου ή των χεριών, δηλαδή των μελών του σώματος με τα οποία ενεργητικά επικοινωνούμε με τα αντικείμενα, αποδείχθηκε αξιόλογη μέθοδος για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους άλλους.

 

Γιώργος Αστρινάκης

Ψυχίατρος, τ. Διευθυντής ΨΝΑ – Δρομοκαΐτειο 

Με χαρά δέχτηκα να προλογίσω αυτό το έργο γνωρίζοντας

συγχρόνως και τη δουλειά πριν τριάντα τρία χρόνια στο Δρομοκαΐτειο, όπου και στήθηκε για πρώτη φορά το εργαστήριο Κοινωνικής Αισθητικής.

Είναι παράδοξο και ταυτόχρονα δύσκολο να συλλάβει κανείς την ιδέα, ώστε να δημιουργήσει μια τέτοια δραστηριότητα ομορφιάς σε ένα χώρο, όπως το ψυχιατρείο

► που ούτε όμορφος

► ούτε χαλαρός

► ούτε ήρεμος είναι. 

Και όμως το Δ.Ε.Κ.Α. το επιχείρησε, και μάλιστα επιτυχώς και επανέλαβε το εγχείρημα σε γηροκομεία, σε παραγκουπόλεις της Αφρικής και ξανά στο ψυχιατρείο.

Ψάχνοντας μια εξήγηση για  αυτές τις επιλογές παρατήρησα ότι αυτοί οι φαινομενικά τόσο διαφορετικοί χώροι (ψυχιατρείο, γηροκομείο, παραγκουπόλεις) συνδέονται μεταξύ τους με ένα νήμα που έχει να κάνει:

► με την ανέχεια,

► τη φτώχεια,

► την περιθωριοποίηση,

► τη μη παραγωγικότητα,

► και τέλος με τον ιδρυματισμό.

Ο ιδρυματισμός είναι περισσότερο ορατός στα ιδρύματα-άσυλα, αλλά τον συναντάμε και σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες μπορεί να έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθώς και σε μεμονωμένα άτομα που εξωθούνται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής από τις παραπάνω συνθήκες.

Χαρακτηριστικά της ιδρυματικής νεύρωσης είναι:

 • η απάθεια,
 • η έλλειψη ενδιαφερόντων και πρωτοβουλίας,
 • η υποτακτικότητα,
 • η παραμέληση του εαυτού μας,
 • η παραμέληση της ατομικότητας,
 • η ανικανότητα σχεδιασμού του μέλλοντος,
 • η καρτερική αποδοχή αυτών που συμβαίνουν
 • οι διαταραχές στη διάθεση

Η σημαντικότητα του Εργαστηρίου Κοινωνικής Αισθητικής έγκειται στο γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε έναν τομέα όπου η οργάνωση, η λειτουργία και το προσωπικό του ψυχιατρείου αγνοούν τη χρησιμότητά του και αυτό φαίνεται από τη δυσκολία −η οποία περιγράφεται στο βιβλίο εξεύρεσης ψυχιάτρων και συνεργατών για την πραγματοποίηση αυτού του εργαστηρίου, εκτός βέβαια ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων.

Επίσης αυτή η εμπειρία θυμίζει σε μας τους ειδικούς ότι,  εκτός από τη νόσο, υπάρχει και η ανθρώπινη συνθήκη:

► πώς ζει,

► πώς διαβιεί,

► σε τι περιβάλλον,

► με ποιες σχέσεις

► με ποια επικοινωνία.

Στο άσυλο ο χρόνος προσμετράται με την ανατολή, τη δύση του ήλιου, τη λήψη φαρμάκων και τη λήψη τροφής· στα ενδιάμεσα είναι κανείς «ελεύθερος»… να… μην κάνει τίποτα.

Όσον αφορά τώρα στην ουσία της Κοινωνικής Αισθητικής παρέμβασης, θεωρώ ότι μπορεί να συνεισφέρει στη διαδικασία του αποϊδρυματισμού και της αποκατάστασης, αν συνδεθεί και με άλλες δραστηριότητες που συντελούν παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση. Επίσης μπορεί να έχει μια θεραπευτική επιρροή για να επανενεργοποιήσει τη σχέση με τον Άλλον.

Το κεφάλι είναι το μοναδικό μέρος του σώματός μας που εμπεριέχει και τις πέντε αισθήσεις.

Τα χέρια έχουν τις περισσότερες νευρικές απολήξεις. Είναι «εργαλεία» επαφής, δημιουργίας, έκφρασης αγάπης αλλά και άμυνας, προστασίας, επιθετικότητας. Υλοποιούν, κάνουν πράξη αυτά που οραματιζόμαστε, φανταζόμαστε, σκεπτόμαστε. 

Δηλαδή ο κόσμος γίνεται «χειροπιαστός», με τη συμβολική και την πραγματική έννοια του όρου.

Στη βυζαντινή αγιογραφία τα μόνα γυμνά μέρη του σώματος είναι το πρόσωπο και τα χέρια. Η εικόνα είναι ένα λατρευτικό αντικείμενο ενδιάμεσο της κοινωνίας του ανθρώπου με το θείο και, ως εκ τούτου, με τον Άλλο άνθρωπο, καθώς τότε μόνο, όπως διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, γινόμαστε Πρόσωπα, δηλαδή αποκτούμε οντότητα, ύπαρξη μέσα από τη διαφορετικότητά μας. Αλλιώς είμαστε άτομα, αριθμοί. Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι η Κοινωνική Αισθητική είναι μια δραστηριότητα εμπνευσμένη που εδράζεται στέρεα σε βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική βάση, βοηθώντας στην περιπέτεια της ψυχικής νόσου από ένα άλλο μονοπάτι, το οποίο νομίζω ότι αξίζει να περπατήσουμε. 

 

Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Προέδρου Δ.Σ. Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Όταν ένα άτομο έχει βιώσει την ψυχική αποστέρηση και έχει παραμείνει αποσυρμένο για πολύ καιρό, είναι δύσκολο να αποκτήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι σχέσεις αυτές ξεκινούν πάντα από τις καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν από κοινού οι θεραπευτές με τα μέλη και περνούν από τη φροντίδα του εαυτού. Περνούν από την προσπάθεια να αισθανθεί ξανά το σώμα του και την επαφή με τον κόσμο.

Μέσα από την άδολη προσφορά σωματικής φροντίδας και την περιποίηση του σώματος το ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ μεταγγίζει: 

 • στοργή,
 • νοιάξιμο,
 • ανθρώπινη ζεστασιά.

Ξυπνά ξεχασμένα συναισθήματα:

 • ικανοποίησης,
 • πληρότητας,
 • αυτοεκτίμησης.

Εγκαθιστά δεσμούς:

 • ασφάλειας,
 • εμπιστοσύνης,
 • αμοιβαιότητας.

Δομώντας τη σχέση του ατόμου με τον άλλον, συμβάλλει συνολικά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του με τον κοινωνικό περίγυρο.

Κοιτάζοντας κανείς μέσα από αυτό το πρίσμα, μπορεί να καταλαβαίνει σε όλη του την έκταση το μεγαλείο του έργου που προσφέρει το ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ.

Μπορεί να αποτιμήσει σε όλο της το βάθος τη συμβολή του μέσα από:

 • την αναγνώριση της προσωπικής αξίας,
 • της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
 • του σεβασμού.

Όλα αυτά προσφέρονται απλόχερα και επιστρέφουν με μια ζεστή ματιά, με ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης, με λόγια αγάπης και τρυφερότητας.

Το σωματικό άγγιγμα που προσφέρουν οι Εθελοντές του Δ.Ε.Κ.Α. γίνεται πράγματι ένα «άγγιγμα ψυχής», όπως αποκαλύπτει και ο πολύ εύστοχος τίτλος του βιβλίου

 

Ισίδωρος Ιωάν.

Πρώιος Προέδρου του Ψ.Ν.Α. ≪Δρομοκαΐτειο≫ 

Όλοι οι Αισθητικοί του Δ.Ε.Κ.Α. αγαπούν με πάθος τη δουλειά τους και το μεγάλο τους όραμα είναι το επάγγελμα της Αισθητικής να τοποθετηθεί,  στο βάθρο που του αξίζει, δηλαδή μετά από συστηματική και επίμονη έρευνα, η οποία, θα έχει θετικά αποτελέσματα, να συσταθούν εργαστήρια Αισθητικής με κρατική μέριμνα μέσα στα ψυχιατρεία και να χρησιμοποιηθεί η αισθητική φροντίδα ως ένα επιπλέον φάρμακο στη θεραπεία των ψυχικώς ασθενών.

Εδώ και χρόνια διεξάγουν με υπομονή και επιμονή, με πάθος και με πείσμα ένα πρωτοποριακό αγώνα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα υπερβολικά εμπόδια που έχουν συναντήσει για την πραγμάτωση του οράματός τους

Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης της Αισθητικής για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με ψυχικές ασθένειες, που πραγματοποιήθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο» από τον Μάρτιο του 1979 ώς τον Μάιο του 1980 από μια ομάδα αισθητικών και με την επιστημονική επίβλεψη και συνεργασία του Διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Γεωργίου Λυκέτσου και των συνεργατών του ψυχιάτρων ερευνητών, με επόπτη της έρευνας τον ψυχίατρο Δημήτρη Λιανόπουλο. Μετά την εργασία 18 μηνών επισημάνθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

1. Βελτίωση στον βαθμό κατάθλιψης

2. Μείωση στην παρουσία άγχους.

Από τότε ο αγώνας δεν σταμάτησε. Συνεχίζεται και σήμερα στο «Δρομοκαΐτειο». Καρπός της παρούσας δράσης είναι το βιβλίο «Το Άγγιγμα» (Η συμβολή της Αισθητικής στις ευπαθείς ομάδες), στο οποίο περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στο Δ.Ε.Κ.Α. για την ανιδιοτελή προσφορά των πολύτιμων υπηρεσιών τους στους ασθενείς του Νοσοκομείου μας.

Ας είναι ίαμα ψυχής «το άγγιγμα» της Αισθητικής στους ψυχικώς ασθενείς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 24 Μαΐου 2017, ημέρα Τετάρτη, Παρουσίαση βιβλίου: ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

24 Μαΐου 2017, ημέρα Τετάρτη, ώρα 7μ.μ.  Αίθουσα: Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Πλατεία Καρύτση 8 Αθήνα

ΘΕΜΑ: Παρουσίαση βιβλίου: ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ

Το βιβλίο περιγράφει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μία παγκοσμίως πρωτότυπη δράση επί 33 χρόνια,του Δικτύου Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής.

Το πρόγραμμα άρχισε το 1980 στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής από ομάδα αισθητικών, με σκοπό Την βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε Γηροκομεία και άλλα Ιδρύματα.

Το 2014 συνεχίστηκε στο Δρομοκαϊτειο από ομάδα είκοσι αισθητικών οι οποίες περιποιήθηκαν εκατόν σαράντα ασθενείς σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά

Την βελτίωση της Κοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών 

Τα θετικά αποτελέσματα και των δύο μελετών δοσμένα από την επιστημονική επιτροπή περιλαμβάνονται σε παράρτημα του βιβλίου

Η προσφορά, της δουλειάς και της αγάπης των αισθητικών, έδωσε θεραπεία ψυχής στους ασθενείς του Ιδρύματος. 

Το πόνημα αυτό ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων βιβλίων, στην παγκόσμια βιβλιογραφία που περιγράφει, πώς το άγγιγμα του σώματος, θεραπεύει τις ψυχές των ανθρώπων.Περιέχει ποιήματα καθώς και πίνακες φιλοτεχνημένους από ασθενείς.

Ελάτε στην παρουσίαση, για να ακούσετε και να διαπιστώσετε, πώς σε αυτή την περίπτωση, όπως μας είπε ένας Γάλλος Ψυχίατρος, << ο Ήλιος τελικά Ανατέλλει από την Ελλάδα >>

 

Με εκτίμηση

Δ.Ε.Κ.Α. (Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής)

Τηλέφωνο 6936790075

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Τετάρτη 24 Μαΐου 2017: ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ Η Συμβολή της Αισθητικής στις ευπαθείς ομάδες

Με την καρδιά του αγωνιστή, γεμάτη από ικανοποίηση όταν φθάνει στο τέρμα της πορείας του, σας προσκαλούμε να βρεθείτε δίπλα μας για να γιορτάσετε μαζί μας το ΑΓΓΙΓΜΑ του στόχου μας.

 • Για Αισθητική ως Φάρμακο
 • Αισθητική χωρίς σύνορα
 • Αισθητική χωρίς κοινωνικά όρια.

Μία παγκοσμίως πρωτότυπη δράση, με το αποτέλεσμα κλινικής μελέτης από την επιστημονική κοινότητα,

<<για την θετική επίδραση της φροντίδας ομορφιάς>>

Και το ανέβασμα του επαγγέλματός της Αισθητικής στο βάθρο που του αξίζει.

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ & ΟΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΔΕΚΑ)

Βρισκόμαστε στο Δρομοκαΐτειο, στη γνωστή αίθουσά μας, την αίθουσα της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, στο κτίριο της εργοθεραπείας, που ενάμιση χρόνο πριν, όταν ήρθαμε, το βρήκαμε σε μια αρχή παρακμής. Και του δώσαμε προοπτική.

Τότε, η ομάδα του ΔΕΚΑ, ενάμιση χρόνο πριν, μπήκαμε με μεγάλη αποφασιστικότητα και κέφι, να δώσουμε, ό,τι καλύτερο από τη δουλειά μας, το άγγιγμά μας, στους ανθρώπους αυτούς, που το έχουν, τόση ανάγκη.

Και την κάναμε τόσο όμορφη, τόσο ζεστή αυτήν την αίθουσα, που την αγαπήσαμε όλοι. Και μεις οι αισθητικοί, αλλά πιο πολύ οι ασθενείς. 

Κάθε φορά, που  φθάνουμε με τις συναδέλφους, τώρα πιά, μετά τόσον καιρό, αισθανόμαστε τόσο οικεία με τον χώρο και τους ασθενείς, που νιώθουμε, αυτήν την εμπειρία και αυτόν τον τόπο, κομμάτι της ζωής μας, κομμάτι του εαυτού μας.  Και έχουμε ζήσει, τόσες εμπειρίες,  μέσα εκεί, ανείπωτες, που μόνο εμείς καταλαβαίνουμε.  Μια μόνο  ματιά, είναι αρκετή.

Ενάμιση χρόνο, μαζί όλοι, οι ψυχολόγοι, οι αισθητικοί, οι ασθενείς, κάναμε επιστημονική μελέτη. ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ;

Σήμερα λοιπόν, ήρθε η μεγάλη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Σήμερα 31/1/2017.

Το μεγαλύτερο δείγμα που υπήρξε ποτέ. 140 ασθενείς συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα, επι 15 μήνες.

Το επίσημο επιστημονικό συμπέρασμα, θα το ανακοινώσουμε, επίσημα, όπως του αρμόζει, μιας και είναι, η μοναδική παρόμοια μελέτη, που έγινε ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ιδέα για τους αισθητικούς του κόσμου, ήρθε αυτόματα, από τα λόγια, του Γεωργίου Αστρινάκη, του ψυχίατρου, που μας βοήθησε και μας βοηθάει, σε όλη μας την πορεία, μέσα στο Δρομοκαίτειο. Είναι ένας ψυχίατρος, που τα λόγια του, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και η ζωή του όλη μέσα  στο Ίδρυμα, ακούγεται, σαν μια θεατρική παράσταση. Όταν μιλάει για τους ιδρυματικούς ασθενείς, για τις μεθόδους θεραπείας τους, για τα λάθη, που έχει κάνει η Ψυχιατρική, ακούγεται, τόσο απλά και τόσο κατανοητά σε μας. Και είναι μεγάλη ανακούφιση, να μας επιβεβαιώνει, ότι εμείς «τους κάναμε καλά τους ασθενείς», με το άγγιγμά μας.

Από τη μία οι βάρβαρες μέθοδοι του Ψυχιατρείου, τα ηλεκτροσόκ, οι καταιονισμοί, η ακινητοποίηση, ακόμα και οι λοβοτομές, και από την άλλη το άγγιγμα, το μασάζ και η αισθητική περιποίηση.

Και ποιος νικάει, πιστεύετε; 

Η ΑΣΘΗΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ. Η αισθητική, που απευθύνεται σε όλους. Στους πλούσιους, αλλά και στους φτωχούς. Στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες. Σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς όρια, χωρίς όρους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτοί που εφαρμόζουν την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ είναι οι ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, εμείς η ομάδα του ΔΕΚΑ, που παλεύουν με τα δαιμόνια και τα νικάνε.

Το συμπέρασμα της μελέτης, λοιπόν, είναι, ότι η αισθητική παρέμβαση, είναι θεραπευτική.

Μετά τη σημερινή μέρα, που είναι σημαντική για τον κλάδο της Αισθητικής, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά και την ενσυναίσθηση του τόσο σημαντικού έργου μας, θέλω να ευχαριστήσω, τους συναδέλφους μου  συνεθελοντές, τους αγαπημένους επισκέπτες- ασθενείς μας, που μας εμπιστεύονται χωρίς όρια, τους ψυχολόγους-συνοδοιπόρους σε αυτό το εγχείρημα, τον ψυχίατρο κύριο Γ. Αστρινάκη για την έμπνευση, που μου έδωσε, από τη σημερινή συνομιλία μαζί μας.

Αισθάνομαι υπερηφάνεια, που το επάγγελμά μου, μου δίνει τη δυνατότητα, αυτής της προσφοράς.

Λένα Τσικούρη

Αισθητικός

Δ.Ε.Κ.Α. σημαίνει Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής

Στις δύσκολες εποχές, που διανύουμε, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και κοινωνική κρίση αξιών, οι αισθητικοί επιλέγουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, και κυρίως το άγγιγμα, σε ομάδες ανθρώπων, που βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής. 

Η καταπληκτική συγκυρία, είναι οτι, αυτή η ανθρώπινη προσφορά της ομάδας του ΔΕΚΑ, συμπίπτει με την επιστημονική ανάγκη, μιας κλινικής μελέτης, που έχει ανάγκη και η επιστημονική κοινότητα.

Έτσι απο τις αρχές του 2015, η ομάδα του ΔΕΚΑ, ενώ φροντίζει τους διαμένοντες στο Δρομοκαίτειο Θεραπευτήριο, κάθε βδομάδα, παράλληλα μετριέται απο την επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος, "πόσο επηρεάζει η αισθητική φροντίδα τους ψυχικά ασθενείς".

Στο τέλος του 2016, θα έχουμε το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο θα είναι ανακοινώσιμο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στον τύπο.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, αλλά και γιατί η Ελλάδα της κρίσης πρωτοπορεί, για ακόμα μία φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την μέτρηση αυτή. Και ολα αυτά χάρη  στο έργο του ΔΕΚΑ. 

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Το δίκτυο έχει δράση πάνω από 30 χρόνια στον εθελοντισμό, σε ψυχιατρεία και γηροκομεία.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Εδώ και ένα χρόνο είναι στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Αυτή τη φορά γίνεται έρευνα με θέμα «Πόσο επηρεάζει η αισθητική τους ψυχικά ασθενείς».

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θετικά. 

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ

 ή

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Ή

ΠΩΣ Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Θα μπορούσα, να είμαι, για πολλά θέματα, που αφορούν τη δουλειά μου, περήφανη, μα το σημαντικότερο όλων, είναι ότι μεσ΄ απ΄ αυτήν, μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου, εθελοντικά τη δουλειά μου. 

Η εμπειρία, είναι μοναδική και άκρως συγκινητική. Δεν περιγράφεται με λόγια, ούτε μπαίνει εύκολα σε μια κόλα χαρτί. Είναι κάτι που δεν θέλω να το συζητώ, όχι γιατί δεν έχω να πώ πράγματα. Αλλά είναι κάτι δικό μου, όμορφο, πλούσιο, που με γεμίζει και δεν περιγράφεται. Είναι και οι σκέψεις….. Τι μπορώ να κάνω εγώ γι΄αυτήν την κατάσταση…. Πόσο μια κλωστή χωρίζει τον δικό μου κόσμο από τον δικό τους… Πόσο εύκολα ή δύσκολα θα μπορούσα εγώ να είμαι στη θέση τους…Πόσοι από αυτούς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτούς…. Πόσο η μοίρα ή ποιες  άλλες καταστασεις, τους έριξε στο στόμα του λύκου…..Το ψυχιατρείο μάλλον είναι το στόμα του λύκου….. Πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει…. Η ζωή σε κάποιους χαμογελάει και σε άλλους δείχνει το σκληρό της πρόσωπο………. Και πολλές πολλές σκέψεις, που τις μοιράζομαι, εδώ και ένα χρόνο με την υπόλοιπη ομάδα μου, συναδέλφους μου, μόνο με τα μάτια. Κοιταζόμαστε και καταλαβαινόμαστε. Δεν χρειάζεται να πούμε κουβέντα. Και να δείτε πως ριχνόμαστε στη δουλειά. Μασάζ κάνουμε, αποτρίχωση κάνουμε, μακιγιάζ κάνουμε. Οι περισσότεροι πελάτες είναι άντρες. Πολλοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας. Μας περιμένουν κάθε Τρίτη. Στα μάτια τους είναι ζωγραφισμένη η αγωνία, αν θα έρθουμε. Είμαστε οι άνθρωποί τους. Τους κουβαλάμε «τον έξω κόσμο». Τους θυμίζουμε  το υγιές τους κομμάτι. Τους δίνουμε πολλή αγάπη, πολλή περιποίηση. Και αυτοί μας δίνουν ευχές και ευγνωμοσύνη με όποιο τρόπο, τον δικό τους τρόπο. Είμαστε μια απίθανη και δυνατή ομάδα. Αυτό που κάνουμε είναι ένα μεγαλειώδες έργο. 

Να πως η αισθητική, που κάποιες φορές κατηγορείται, ότι είναι ένα επάγγελμα που τρέφεται και τρέφει την ματαιοδοξία της γυναίκας, μπορεί να γίνει βακτηρία (μπαστούνι) και να βοηθά τους ψυχικά ασθενείς συνανθρώπους μας προς την θεραπεία τους.

Να γιατί εμείς οι αισθητικοί, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το επάγγελμά μας.

Να πως η Αισθητική, εκτός από το ματαιόδοξο που πολλοί της προσάπτουν, έχει και το άλλο πρόσωπο, αυτό της προσφοράς.

ΛΕΝΑ ΤΣΙΚΟΥΡΗ

Εθελόντρια αισθητικός του Δ.Ε.Κ.Α.

κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com