Οδηγός επιβίωσης : τι πρέπει να γνωρίζω για τα αντιηλιακά προιόντα; Aπαντούν οι ειδικοί της SOTHYS

Στο δρόμο που άνοιξε η Βιομηχανική επανάσταση και κυρίως από την  δεκαετία του 1970 και μετά, η έντονη τάση των ανθρώπων να αποκτήσουν μαυρισμένη επιδερμίδα είχε σαν αποτέλεσμα την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο με απόλυτη άγνοια για τους κινδύνους που πηγάζουν από αυτή την συμπεριφορά.

Μόνο όμως τα τελευταία χρόνια συστηματικές μελέτες απέδειξαν την σημασία της αποτελεσματικής φωτοπροστασίας απέναντι σε αυτή την υπερβολή.

Η επιδερμίδα μας διαθέτει φυσικό αμυντικό μηχανισμό, δηλ. την μελανίνη (ευ-μελανίνη / φαιο -μελανίνη) που δρα ως φίλτρο το οποίο απορροφά έως το 70% της ακτινοβολίας UVB πριν περάσει στην κεράτινη στοιβάδα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, η έκθεση στον ήλιο με μέτρο, προσφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό μας. 

Ποιά είναι τα οφέλη από την έκθεση στον ήλιο;

 • Μικρές δόσεις έκθεσης στην ακτινοβολία  UVB αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός την βιταμίνη D ,  απαραίτητη για την  απορρόφηση του ασβεστίου.
 • Μικρές δόσεις έκθεσης στην ακτινοβολία  UVB βοηθούν στην πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας μέσω της διαφοροποίησης των κερατινοκυττάρων για την διασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας.
 • Η δράση του ηλιακού φωτός πάνω στην μελατονίνη έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της θετικής μας διάθεσης.

Ποιές είναι οι βλαβερές συνέπειες από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο;

 • Eμφάνιση οξειδωτικού στρες και κυτταρικής φωτογήρανσης.

Ειδικά για το οξειδωτικό στρες η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται σε ποσοστό που φθάνει το 90%, ενώ η ενέργεια που μεταφέρεται από την υπέρυθρη και την υπεριώδη ακτινοβολία αρκεί για να πυροδοτήσει τον μηχανισμό παραγωγής ελεύθερων ριζών στους ιστούς και στα κύτταρα.

 • Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο προκαλεί προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα την μη ελεγχόμενη αναπαραγωγή των κυττάρων και την πιθανή μετάλλαξή τους.
 • Τα ηλιακά εγκαύματα με μορφολογική εμφάνιση κυττάρων σε απόπτωση, δηλ. νεκρών κυττάρων που προκαλείται από την επίδραση της UVB ακτινοβολίας επηρεάζει σημαντικά την εικόνα της επιδερμίδας.
 • Τα επιδερμικά βλαστοκύτταρα χάνουν την λειτουργικότητά τους γιατί η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί βλάβη στο DNA τους.
 • Αλλοιώσεις στη μεσοκυττάρια ουσία και κυρίως  βλάβες στους ινοβλάστες και ενεργοποίηση της κολαγεννάσης, του ενζύμου που προκαλεί τον εκφυλισμό του κολλαγόνου με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.
 • Την εμφάνιση ανεπιθύμητων υπερμελαγχρώσεων εξαιτίας της ανισομερούς κατανομής της μελανίνης.
 • Την μείωση  της δράσης του ανοσοποιητικού μηχανισμού της επιδερμίδας με αλλαγές στην μορφολογία και στην δραστηριότητα των κυττάρων Langerhans, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση ξένων σωματιδίων.
 • Φωτοτοξικότητα η οποία εξαρτάται από την εκάστοτε χημική ουσία με αποτέλεσμα την ερεθιστικότητα που προκαλείται από ένα προϊόν μετά την έκθεση στον ήλιο.
 • Φωτοαλλεργία που εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου και εκδηλώνεται ως αλλεργική αντίδραση στον ήλιο σε συνδυασμό με τον φωτοευαισθητοποιητή.

Πώς επιτυγχάνεται λοιπόν η αποτελεσματική προστασία;

Aπό τον συνδυασμό δυο υπεριωδών φίλτρων, των χημικών οργανικών φίλτρων και των φίλτρων με μέταλλα.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός χημικών φίλτρων αλλά έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία η φωτοσταθερότητά τους δηλ. η διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους καθόλη την διάρκεια της εφαρμογής του αντιηλιακού προιόντος.

Από την άλλη τα μεταλλικά ή ανόργανα φίλτρα είναι αδρανή και αδιαφανή φίλτρα που αντανακλούν την UVA  και UVB ακτινοβολία. Τέτοιες ουσίες είναι το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) και το οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO). 

Η συνέργεια ενός αριθμού διαφορετικών φίλτρων είναι αυτή που θα διασφαλίσει την άριστη αποτελεσματικότητά τους έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα φωτοσταθερά φίλτρα εκπέμπουν εκ νέου την ενέργεια που απορροφάται χωρίς να εκφυλίζονται, ενώ τα μη φωτοσταθερά φίλτρα κάτω από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας επιδέχονται διαμορφωτικές αλλαγές σε αλληλεπίδραση με τις άλλες ουσίες της φόρμουλας του προϊόντος χάνοντας την δυναμική της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας. 

Δείκτες προστασίας και τι πρέπει να ξέρουμε για αυτούς:

O δείκτης προστασίας δηλ. το  SPF μετρά την μείωση του ερυθήματος μεταξύ ενός προστατευμένου και μη προστατευμένου δέρματος.

Αν πχ ένα δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο χρειάζεται 10 λεπτά για να εμφανιστεί το ερύθημα, με ένα αντιηλιακό προιόν με SPF =10, δεκαπλασιάζεται ο χρόνος παραμονής μέχρι να εμφανιστεί το ηλιακό έγκαυμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η τιμή του SPF δεν είναι ανάλογη του επιπέδου προστασίας.

Ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας των τιμών SPF και του ποσοστού απορρόφησης της UVB ακτινοβολίας τεκμηριώνει το γεγονός αυτό.

 

Η παρακάτω κατηγοριοποίηση λαμβάνει χωρίζει την προστασία σε 4 επίπεδα (χαμηλή/μέτρια/υψηλή/πολύ υψηλή) λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται σε κάθε αντιηλιακό προϊόν αλλά και την πραγματική μέτρηση του κάθε δείκτη.

 

Πώς επιλέγω ένα αντιηλιακό προϊόν;

Eνα αντιηλιακό προϊόν αποτελεί ένα συνδυασμό διαφορετικών συστατικών με πολλαπλό στόχο:φίλτρα, ενεργά συστατικά, γαλακτωματοποιητές,κλπ.

Για να είναι αποτελεσματικό ένα αντιηλιακό προϊόν θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • φωτοπροστασία
 • ασφάλεια
 • φυσικοχημική και μικροβιολογική σταθερότητα
 • φωτοσταθερότητα
 • αντίσταση στο νερό και στον ιδρώτα
 • ευκολία και άνεση κατά την εφαρμογή
 • κατάλληλη συσκευασία που να διασφαλίζει την επαρκή ποσότητα επάλειψης. Να αποφεύγονται προϊόντα σε μορφή σπρέι τα οποία δεν ευνοούν την ομοιόμορφη κάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα πρέπει να ανανεώνει την χρήση του αντιηλιακού κάθε 2 ώρες, μετά το μπάνιο στη θάλασσα και σε επαρκή ποσότητα, διαφορετικά η προστασία δεν είναι αποτελεσματική.

Ποιά είναι η απάντηση της SOTHYS;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εκτός από τον συνδυασμό οργανικών και ανόργανων φωτοσταθερών φίλτρων η SOTHYS επέλεξε ένα συνδυασμό από τα παρακάτω συστατικά για να διασφαλιστεί απόλυτα η φωτοπροστασία του χρήστη:

Calcified algea: 

 

Πρόκειται για φύκη της οικογένειας"Corallina Officinalis", πλούσια σε μέταλλα που μπλοκάρουν την υπέρυθρη IR ακτινοβολία.

Το εκχύλισμα από ηλίανθο:

 

To εκχύλισμα από ηλίανθο είναι πλούσιο σε πολυφενόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο συνδυασμός Celligent:

  

Πρόκειται για τον συνδυασμό 3 φυσικών ενεργών συστατικών, του καρνοσολικού οξέος από το εκχύλισμα του δενδρολίβανου, του φερουλικού οξέος που προέρχεται από το ρύζι και του συστατικού UMP που προέρχεται από το ζαχαρότευτλο και το ζαχαροκάλαμο τα οποία δρουν προστατευτικά στα επιδερμικά βλαστοκύτταρα και στο  DNA 

 

Η σειρά των αντιηλιακών προιόντων SOTHYS: 

SPF50 Sensitive zones protective fluid 

Για υψηλή προστασία  του προσώπου και των ευαίσθητων περιοχών του σώματος (ώμοι, ντεκολτέ κλπ).

SPF30 Protective lotion – Face and body 

Προστασία για όλους τους τύπους επιδερμίδας  για το πρόσωπο και το  σώμα χαρίζοντας ένα λαμπερό μαύρισμα.

SPF20 Protective fluid – Face and body 

Προστασία για το πρόσωπο και το σώμα για ένα χρυσαφένιο μαύρισμα.

 

Πληροφορίες: Tμήμα R&D  της SOTHYS, SOREDEC

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ PRODERMAGE 2111094490

Last modified onΔευτέρα, 03 Απρίλιος 2017 17:08
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com