Αποτρίχωση, με ποιο τρόπο; Με κερί, με κλωστή, με ένζυμα, με βελόνα, με IPL, με LASER;

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» από πολλή πληροφορία σχετικά με την υγεία και την εμφάνιση τους, αλλά αυτή η πληροφορία πρέπει να «φιλτράρεται», αφού δυστυχώς πολλές φορές την παρέχουν άτομα μη ειδικά στο θέμα (π.χ youtubers κλπ). Επίσης στο διαδίκτυο (Internet), μπορεί ο καθένας να γράψει, αλλά το θέμα είναι αν είναι ο ειδικός. 

Συγκεκριμένα, όσο αφορά την αποτρίχωση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό πως ο ειδικός για την αποτρίχωση είναι ο αισθητικός. Οι αισθητικοί – κοσμετολόγοι, απόφοιτοι ΤΕΙ, έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο το Δικαίωμα της Αποτρίχωσης. Δηλαδή έχουν διδαχθεί στη σχολή και γνωρίζουν όλες τις μεθόδους αποτρίχωσης που θα αναλύσουμε παρακάτω και γνωρίζουν πως να τις συνδυάζουν, ώστε να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αποτρίχωση πρέπει να γίνεται κάτω από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, από τους αισθητικούς- κοσμετολόγους που γνωρίζουν όλες τις τεχνικές αποτρίχωσης, την ανατομία και την ιδιαιτερότητα της κάθε επιδερμίδας.

Ποιός είναι ο Αισθητικός - Κοσμετολόγος;

Είναι ο απόφοιτος τμημάτων Αισθητικής & Κοσμητολογίας  των ΤΕΙ Αθήνας & Θεσσαλονίκης. 

Οι απόφοιτοι είναι οι μόνοι που έχουν Άδεια Άσκησης του Επαγγέλματος.

Οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης είναι μόνο βοηθοί και σύμφωνα με τον νόμο, οφείλουν να εργάζονται υπό την επίβλεψη του Αισθητικού – Κοσμετολόγου.

Σε όποιον χώρο παρέχεται αποτρίχωση, υπεύθυνος πρέπει να είναι ο Αισθητικός απόφοιτος ΤΕΙ.

Η αποτρίχωση χωρίζεται σε

 • Προσωρινή αποτρίχωση και
 • Μόνιμη αποτρίχωση

Στις μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης, ανήκουν:

 • τα LASER (Διοδικό, Αλεξανδρίτη, Nd-Yag και τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται μηχανήματα με συνδυασμό των παραπάνω LASER)
 • τα ΙΡL (παλμικό φως)
 • Τα συστήματα ELOS, που είναι ο συνδυασμός IPL & ραδιοσυχνοτήτων
 • Η ηλεκτρική αποτρίχωση (με βελόνα)
 • Η ενζυμική αποτρίχωση

Στις μεθόδους προσωρινής αποτρίχωσης ανήκουν:

 • Το κερί
 • Το τσιμπιδάκι
 • Η κλωστή
 • Το ξύρισμα

 

LASER - IPL

Η λέξη "LASER" προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων της φράσης "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" που σημαίνει «ενίσχυση φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας».

Η φωτεινή αυτή ακτινοβολία Laser χρειάζεται μία πηγή ενέργειας (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα), η οποία διεγείρει ένα φυσικό μέσο (π.χ. κρύσταλλος, αέριο, χρωστική κ.λπ.). Με λίγα λόγια είναι ένα ενισχυμένο μονοχρωματικό φως, με συγκεκριμένο μήκος κύματος (nm) και συγκεκριμένες ιδιότητες στο δέρμα. Ανάλογα με το φυσικό μέσο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της δέσμης, η ακτινοβολία Laser παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν και καθορίζουν την δράση στους ιστούς. 

Έτσι τα ονόματα που ακούτε να έχουν τα διάφορα LASER, οφείλονται στο φυσικό μέσο που χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Τα LASER για αποτρίχωση κυμαίνονται μέσα στο ασφαλές φάσμα της ορατής και κυρίως της υπέρυθρης περιοχής της φωτεινής ακτινοβολίας, και όχι στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Δηλαδή το Laser είναι απλά ένα φως.

 • Το LASER Αλεξανδρίτη έχει μήκος κύματος 755nm
 • Tο Διοδικό LASER, έχει μήκος κύματος 810nm
 • Το Nd-YAG έχει μήκος κύματος 1064nm 

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος του LASER τόσο βαθύτερα διεισδύει η δέσμη της ακτινοβολίας, στο θύλακα της τρίχας.

Τα IPL δεν έχουν ένα μήκος κύματος όπως τα LASER, αλλά εύρος μήκους κύματος, που κυμαίνεται από τα 590-1200nm.

Τα LASER και τα IPL, με την ενέργεια που βγάζει το καθένα, πετυχαίνουν ένα φαινόμενο που λέγεται Φωτο-Θερμό-λυση. Αν αναλύσουμε την λέξη, έχει ως εξής Φως→Θερμότητα→Καταστροφή. Δηλαδή το φως που εκπέμπεται από κάθε συσκευή, απορροφάται από τον στόχο (στην περίπτωση της αποτρίχωσης από την μελανίνη της τρίχας), μετατρέπεται σε θερμότητα και όταν αυτή η θερμότητα αυξηθεί στο σημείο καταστροφής των αναγεννητικών κυττάρω της τρίχας, τότε έχουμε καταστροφη.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται

Απαιτούνται από 6 – 12 συνεδρίες, ανάλογα με την συσκευή, το φωτότυπο του κάθε πελάτη και την τριχοφυϊα.

Για ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες και αν υπάρχει ορμονική διαταραχή, συνεργασία με ενδοκρινολόγο

Σε ποιες περιπτώσεις δεν προτείνεται

Σε ξανθό ή χνοώδες τρίχωμα και μαυρισμένο δέρμα

 

Ηλεκτρική αποτρίχωση

Η ηλεκτρική αποτρίχωση, είναι μια από τις παλιότερες μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης με εξαιρετικά αποτελέσματα, εφόσον γίνεται από έμπειρη αισθητικό.

Είναι κατάλληλη για όλες τις περιοχές του σώματος και του προσώπου και για όλα τα είδη τριχοφυϊας (εκτός από το πολύ λεπτό χνούδι). 

Η διαδικασία εφαρμογής της μεθόδου, γίνεται με την βοήθεια ενός «στυλό» (βελονοκάτοχο) που στην άκρη του υπάρχει μια πολύ λεπτή βελόνα σε μέγεθος τρίχας. Αυτή την βελόνα την εισάγει η αισθητικός στον θύλακα της τρίχας και στην συνέχεια απελευθερώνει για κλάσματα δευτερολέπτων ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως σε όλες τις μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης, στόχος είναι η ρίζα της τρίχας και η θέρμανση της σε σημείο καταστροφής των αναγεννητικών κυττάρων της.

Διακρύνονται σε συσκευές Blend, θερμόλυσης ή ηλεκτρόλυσης. 

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται

Επειδή η τρίχα αφαιρείται μιά μία, η διαδικασία της ηλεκτρικής αποτρίχωσης είναι αργή. Πρακτικά σε 10’ ηλεκτρικής αποτρίχωσης, μπορούμε να αφαιρέσουμε 50 τρίχες κατά μέσο όρο. Άρα χρειάζονται επαναλυπτικές συνεδρίες για να καλύψουμε μεγάλες επιφάνειες.

Βέβαια λόγω των LASER και των IPL, τα οποία σε μεγάλες επιφάνειες προς αποτρίχωση (π.χ πόδια), η αποτρίχωση γίνεται γρήγορα (καλύπτεται όλη η επιφάνεια), άν η τρίχα δεν είναι ξανθιά προτιμάμαι αυτά.

Όμως σε πολύ ξανθιά τριχοφυία ή χνούδι ή σε περιοχές π.χ του προσώπου που μετά απο LASER ή IPL επιμένουν 10 – 30 τρίχες επιλέγουμε να ολοκληρώσουμε με την ηλεκτρική αποτρίχωση.

 

Ενζυμική αποτρίχωση

Η ενζυμική αποτρίχωση πετυχαίνει σταδιακή μείωση της τριχοφυΐας μέχρι 30% για τις σκούρες τρίχες και μέχρι 50% για το χνοώδες τρίχωμα.

Όταν η αποτρίχωση με κερί επιδεινώνει την υπάρχουσα τριχοφυΐα σε ορμονοεξαρτόμενες περιοχές η ενζυμική αποτρίχωση θα την μειώσει.

Επίσης προτιμάται σε άτομα, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν LASER ή IPL, σε περιοχές όπως το πρόσωπο, η κοιλιά, οι γλουτοί, η μέση που είναι ορμονοεξαρτώμενες, αλλά δεν θέλουμε να αυξηθεί η τριχοφυϊα τους.  

Πως γίνεται η ενζυμική αποτρίχωση

 • Απολύμανση περιοχής που θα αποτριχωθεί
 • Αποτρίχωση με κερί
 • Εφαρμογή ενζύμου (χυμοθρυψίνη, παπαϊνη, μπουλμπαϊνη κ.α). Τα ένζυμα έχουν κερατολυτικές ιδιότητες. Όταν εφαρμόζονται σε αποτριχωμένο δέρμα εισχωρούν στον αποτριχωμένο θύλακα και καταστρέφουν τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας.
 • Εφαρμογή επουλωτικού και αντισηπτικού προϊόντος.

Ιδανικά, για τις επόμενες 2 – 3 μέρες,  συστήνεται εφαρμογή του ενζύμου και στο σπίτι.

 

Αποτρίχωση με κλωστή, μια αναχρονιστική μέθοδος που δεν συστήνεται η εφαρμογή της

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν που κάνουν αποτρίχωση και με πια μέθοδο. Υπάρχουν χώροι που εφαρμόζουν αποτρίχωση χωρίς να έχουν εξειδίκευση και γνώση. 

Μιά μέθοδος που έχει γίνει μόδα το τελευταίο καιρό, είναι η αποτρίχωση με κλωστή. Η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι μια πρακτική προσωρινής αποτρίχωσης που γινόταν στο παρελθόν και σε εποχές που δεν υπήρχαν άλλα μέσα για προσωρινή αποτρίχωση. 

Γιατί κάποιος να επιλέξει μια τόσο παλιά μέθοδο, η οποία πονάει περισσότερο από το κερί και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να σπάσει η τρίχα, με επακόλουθο την θυλακίτιδα;

Δεν ισχύει ο μύθος, πως το κερί χαλαρώνει το δέρμα, γι’αυτό όπου επιτρέπεται να γίνει κερί (πόδια, μπικίνι, μασχάλες, φρυδι), να το προτιμάτε. 

Σε οποιαδήποτε άλλη ορμονοεξαρτόμενη περιοχή θέλετε να εφαρμόσετε αποτρίχωση, μπορείτε να προτιμάτε την ενζυμική αποτρίχωση και για πιο μόνιμα αποτελέσματα την ηλεκτρική αποτρίχωση, το LASER ή το IPL.

 

Ο Αισθητικός μπορεί να κάνει αποτρίχωση με LASER;

Εφόσον είναι η αποτρίχωση νομοθετικά επαγγελματικό δικαίωμα του, τότε ο αισθητικός, απόφοιτος ΤΕΙ, μπορεί και είναι ο καταλληλότερος να ρυθμίζει τις παραμέτρους και να εφαρμόζει αποτρίχωση με LASER, αφού και το LASER είναι μια συσκευή που κάνει αποτρίχωση.

 

Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος αποτρίχωσης;

Από τις μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης, δεν μπορούμε να πούμε πως, μια συγκεκριμένη είναι η καλύτερη, γιατί η καθεμία πλεονεκτεί σε κάποιες περιπτώσεις και μειονεκτεί σε άλλες.

Κι αυτό γιατί οι τρίχες, ακόμα και στην ίδια περιοχή, είναι διαφορετικές. Άλλες μικρές, άλλες μεγάλες. Άρα, σημασία έχει η σωστή επιλογή μεθόδου μόνιμης αποτρίχωσης, από την αισθητικό.

Η αισθητικός είναι σε θέση να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο μόνιμης αποτρίχωσης, η οποία αποφασίζει ανάλογα με:

 • Το χρώμα του δέρματος
 • Το χρώμα της τρίχας
 • Την επιφάνεια (μεγάλη ή μικρή)
 • Την πυκνότητα της τριχοφυϊας

 

Είναι ο Αλεξανδρίτης το καλύτερο LASER;

Πολλοί καταναλωτές, ζητάνε επίμονα να κάνουν αποτρίχωση με LASER Αλεξανδρίτη. Όμως δεν υπάρχει μόνο ένα LASER που είναι το καλύτερο. Αρχικά σημαντικό ρόλο για την επιλογή του είδους LASER που θα χρησιμοποιηθεί, παίζουν ο φωτότυπος (το χρώμα του δέρματος - μαλλιών) του κάθε ατόμου, το μέγεθος και το πάχος της τριχοφυϊας καθώς και η εποχή του χρόνου που γίνεται η αποτρίχωση.

Άλλος σημαντικός παράγοντας για να επιλέξει κάποιος που θα κάνει την αποτρίχωση του με LASER, αλλά που δυστυχώς δεν μπορεί να γνωρίζει εξαρχής, είναι οι συσκευές LASER ή IPL να είναι συντηρημένες. Αυτές οι συσκευές έχουν ανάγκη αλλαγής οπτικών ινών (ανά κάποια shots, ανάλογα με τον κάθε κατασκευαστή), αλλά και κάποιων ακόμα περιφερειακών τμημάτων του LASER. Στα IPL πάλι, ανά κάποιες χιλιάδες παλμούς, απαιτείται αλλαγή κεφαλής ή λάμπας. Δυστυχώς υπάρχουν χώροι που δεν συντηρούν τα μηχανήματα τους για να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στον καταναλωτή. Γι΄αυτό καλό είναι να εμπιστεύεστε χώρους που δεν έχουν εξωφρενικά χαμηλές τιμές και να ρωτάτε ο χειριστής του μηχανήματος ποια σχολή έχει τελειώσει.

Και τέλος και πιο σημαντικό, μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει ο χειριστής του μηχανήματος LASER ή IPL.

 

Αρκεί μία μόνο συνεδρία, όταν εφαρμόζουμε μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης;

Για να πετύχουμε μόνιμη απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας, η τρίχα πρέπει να βρίσκεται στο αναγενές στάδιο, γιατί μόνο σε αυτό το στάδιο είναι δυνατόν να σταματήσει η ανάπτυξη της τρίχας (σε αυτό το στάδιο η τρίχα βρίσκεται ποιο «βαθιά» στο δέρμα, είναι «ενωμένη» με τον βολβό του θυλάκου της ρίζας της τρίχας και έτσι καταστρέφονται τα αναγεννητικά της κύτταρα). 

Επειδή όμως, σε κάθε περιοχή οι τρίχες βρίσκονται και στα 3 στάδια ανάπτυξης, απαιτείται μια επανάληψη. Πρακτικά, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε τις περισσότερες τρίχες, στο αναγενές στάδιο, όταν δηλαδή, πρωτοεμφανίζονται. Γι αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να αφήνει κάποιος τις τρίχες του να μακρύνουν πολύ, μέχρι την επαναληπτική του συνεδρία.

 

Λίγα λόγια για την ανάπτυξη της τριχοφυϊας στο ανθρώπινο σώμα

Οι τρίχες αποτελούνται από 2 τμήματα 

 • Το στέλεχος της τρίχας, που βρίσκεται έξω από το δέρμα και είναι το ορατό τμήμα
 • Την ρίζα της τρίχας, που βρίσκεται μέσα στο δέρμα

Η ανάπτυξη των τριχών είναι περιοδική. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικό κύκλο ανάπτυξης

 

Στάδια ανάπτυξης της τρίχας

 • Αναγενές στάδιο - Διάρκεια φάσης: τριχωτό κεφαλής: 2-7 χρόνια, πρόσωπο 4 μήνες

Δημιουργία και ανάπτυξη της τρίχας (δημιουργείται η ρίζα και το στέλεχος της). Σε αυτό το στάδιο τα αγγεία που περιβάλλουν την θηλή της τρίχας για να την «θρέψουν», βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα. Όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει η τρίχα σε αυτό το στάδιο, τόσο αυτή επιμηκύνεται (το στέλεχος της).

Στο κεφάλι αφού οι τρίχες μακραίνουν τόσο, μπορείτε να φανταστείτε πως η αναγενής φάση, διαρκεί περισσότερο από το σώμα ή το πρόσωπο που οι τρίχες είναι πιο κοντές και η αναγενής φάση διαρκεί από λίγες εβδομάδες εώς 4 μήνες).

Σε αυτό το στάδιο ή τρίχα, έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό μελανίνης, κάτι που μας αφορά στις αποτριχώσεις με LASER ή IPL.

 • Καταγενές στάδιο - Διάρκεια φάσης 2-3 εβδομάδες

Μεταβατικό στάδιο, όπου η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση της. Η τρίχα αρχίζει να κινείται προς την επιφάνεια του δέρματος και ξεκινάνε διεργασίες αντικατάστασης της από καινούργια τρίχα.

 • Τελογενές στάδιο - Διάρκεια φάσης 1-4 μήνες

Τελική φάση της ζωής της τρίχας και πτώση της. Η τρίχα μετακινείται όλο και ποιο κοντά στην επιφάνεια. Σε αυτό το στάδιο ξεκινάει η δημιουργία της επόμενης τρίχας (καινούργιος βολβός που ενώνεται με την παλιά θηλή) και η νέα τρίχα σπρώχνει την παλιά πλέον τρίχα μέχρι να πέσει.

Σε κάθε περιοχή του σώματος μας έχουμε τρίχες σε όλα τα παραπάνω στάδια ανάπτυξης και αυτό, γιατί ο κάθε θύλακας, είναι ανεξάρτητος. Απλά, διαφέρει ο κύκλος ανάπτυξης ανά περιοχή.

 

Η τριχοφυϊα κατανέμεται στο σώμα των αντρών και των γυναικών, φυσιολογικά ως εξής

 • Άντρες & γυναίκες

Τριχωτό κεφαλής, φρύδια, βλεφαρίδες, χνούδι στο σώμα, μασχάλες, εφήβαιο, χέρια, πόδια.

 • Άντρες 

Τρίχες στην περιοχή του προσώπου, πλάτη, γλουτούς, στέρνο, κοιλιά.

 

Ποιά ορμονικά προβλήματα αυξάνουν την τριχοφυϊα και ποιές περιοχές επηρεάζουν;

Αν μια γυναίκα εμφανίσει τριχοφυϊα, σε περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να είναι άτριχες, όπως πρόσωπο, λαιμός, γλουτούς, οσφυϊκή περιοχή, πλάτη, κοιλιά, στέρνο, θηλή στήθους, τότε μιλάμε για δασυτριχισμό. Αυτές οι περιοχές στο σώμα είναι ανδρογονοεξαρτώμενες, δηλαδή δρουν ανδρογόνα (αντρικές ορμόνες), τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση της τριχοφυϊας.

 

Οι παράγοντες που προκαλούν δασυτριχισμό είναι:

 • Φαρμακευτικοί (κορτικοστεροειδή, ανδρογόνα, προγεστερόνες, κάποια αντικαταθλιπτικά)
 • Φυλετικοί
 • Συγγενείς (π.χ αυξημένος αριθμός υποδοχέων ανδρογόνων στην περιοχή, κι ας είναι όλες οι τιμές των ενδοκρινολογικών εξετάσεων φυσιολογικές)
 • Ενδοκρινολογικοί (π.χ πολυκυστικές ωοθήκες, κάποιες παθήσεις επινεφριδίων, υπόφυσης)

 

Υπάρχουν περιοχές στο σώμα μας, που αν εφαρμόσουμε προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης, όπως κερί ή τσιμπιδάκι ή κλωστή, θα αυξηθεί η τριχοφυϊα;

Σε οποιαδήποτε γυναίκα εφαρμόσουμε, κερί ή τσιμπιδάκι ή κλωστή, σε ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, είτε έχει ορμονική διαταραχή είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως η τριχοφυϊα θα αυξηθεί. Γιατί η περιοχές αυτές έχουν υποδοχείς ανδρογόνων και όταν αφαιρείται η τρίχα ξεριζώνοντας την, στην περιοχή αυξάνεται η αιμάτωση, στο αίμα υπάρχουν ανδρογόνα που «δεσμεύονται» από τους υποδοχείς των ανδρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που εφαρμόζονται αυτές οι μέθοδοι, όχι απλά να γίνεται πιο χοντρή και σκούρα η τρίχα που πειράξαμε, αλλά, να ενεργοποιούνται και οι γειτονικοί τριχικοί θύλακοι.

Με λίγα λόγια οι μόνες περιοχές που μπορεί κάποιος να πειράζει χωρίς να έχει αύξηση τριχοφυϊας είναι: τα πόδια, οι μασχάλες, το μπικίνι και το φρύδι. Πουθενά αλλού.

Επίσης αν μια γυναίκα έχει τρίχες στις ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές, της συστήνουμε να κάνει κάποιες εξετάσεις σε ενδοκρινολόγο. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ενδοκρινολογική διαταραχή, ρυθμίζεται από τον ενδοκρινολόγο και εμείς παράλληλα εφαρμόζουμε:

- Σε περιοχές με τελογενές – σκούρο τρίχωμα, εφαρμόζουμε LASER ή ELOS (παλμικό φως - IPL με ραδιοσυχνότητες – RF) ή ηλεκτρική αποτρίχωση με βελόνα.

- Αν το τρίχωμα είναι χνοώδες ή ξανθό, εφαρμόζουμε ενζυμική αποτρίχωση ή ηλεκτρική αποτρίχωση.

- Στο πρόσωπο προτιμάμε αποτρίχωση με IPL αντί LASER.

 

Τελικά κατά πόσο είναι μόνιμη, μια μέθοδος αποτρίχωσης;

Όταν μιλάμε για μόνιμη αποτρίχωση, στις μη ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές, είναι όντως μόνιμη και οι τρίχες δεν ξαναβγαίνουν.

Για τις ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επανέκφυσης κάποιων τριχών. Σίγουρα η τριχοφυϊα θα μειωθεί αισθητά σε πυκνότητα, σε διάρκεια επανέκφυσης, ωστόσο σε αυτές τις περιοχές κάποιες φορές χρειάζονται επαναληπτικές συνεδρίες σε αραιά διαστήματα. 

Κι αυτό γιατί, στην διάρκεια της ζωής της, μια γυναίκα, μπορεί να περάσει απο διάφορες ορμονικές μεταβολές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος, αλλά και παράγοντες όπως το κάπνισμα και το στρες ευνοούν την επικράτηση των ανδρογόνων).

 

Ψευδοθυλακίτιδα, θυλακίτιδα, η «τρίχα που μεγαλώνει μέσα στο δέρμα» είναι η ίδια κατάσταση.

Η θυλακίτιδα δημιουργείται πολύ συχνά με τις αποτριχωτικές μεθόδους. Περισσότερο με το ξύρισμα και λιγότερο με το κερί.

Στην εμφάνιση της, μεγάλο ρόλο παίζουν η ευαισθησία του κάθε ατόμου. Σε άτομα με σγουρές τρίχες εμφανίζεται πιο συχνά καθώς και ορμονικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι. Επίσης η θυλακίτιδα, εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές με πιο πυκνή τριχοφυϊα, με πιο δυνατές τρίχες και σε πτυχώσεις, π.χ μπικίνι, μασχάλες, στην περιοχή του λαιμού στους άντρες κλπ.

Οι τρίχες φυσιολογικά μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα και εμφανίζονται κάθετα στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Στη θυλακίτιδα η τρίχα δεν μεγαλώνει στο κέντρο του θύλακα, αλλά «στρίβει» και τραυματίζει το τοίχωμα του θυλάκου. Αυτό δημιουργεί φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί βλατίδα ή και κύστη. Στη συνέχεια αυτή η φλεγμονή αν επιμένει και δεν αντιμετωπιστεί, δημιουργεί ουλή ή δυσχρωμίες (υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση).

 

Πως αντιμετωπίζεται η θυλακίτιδα;

Μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς με χρήση προϊόντων που περιέχουν οξέα φρούτων (απολεπιστική – αντιφλεγμονώδη δράση) και με ουσίες όπως η τρικλοζάνη (αντισηπτική δράση). 

Αντιμετωπίζεται πλήρως με αποτριχωτικές μεθόδους όπως το IPL και το LASER.

 

Μαρία Κυριάκη

Αισθητικός Κοσμετολόγος

Last modified onΤετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2018 14:10
Μαρία Κυριάκη, αισθητικός απόφοιτος ΤΕΙ - κέντρο Αισθητικής & Διαιτολογίας NEFER

Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα

Το 2001 αποφοίτησε από τα ΤΕΙ Αισθητικής & Κοσμητολογίας Αθήνας.

Από το 2001 εργάζεται στην παροχή υπηρεσιών σε κέντρα αισθητικής και spa.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Body Tattoo και Ημιμόνιμου μακιγιάζ

Έχει εισηγηθεί για θέματα αισθητικής σε συνέδρια του Σ.ΕΠ.Α.Ε

'Εχει αρθρογραφίσει στο κλαδικό περιοδικό "Αισθητική Σήμερα"

Έχει υπάρξει μέλος του Δ.Σ του Σ.ΕΠ.Α.Ε.

Website: nefer.gr/

Latest from Μαρία Κυριάκη, αισθητικός απόφοιτος ΤΕΙ - κέντρο Αισθητικής & Διαιτολογίας NEFER

κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com