Ποιά είναι η αλήθεια για την ελεύθερη αγορά αισθητικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαβάζοντας το άρθρο με τίτλο «Ελεύθερη Εγκατάσταση & Εργασία των Αισθητικών στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά», στο www.aesthetics.gr, και έχοντας μια επαγγελματική πορεία 28 συναπτών χρόνων, επιτρέψτε μου να καταθέσω την δική μου προσωπική άποψη.

Δε μπορώ να κατανοήσω γιατί να θέλει κάποιος, που δεν μπορεί να μπει με πανελλήνιες στα ΤΕΙ, να θέλει να γίνει αισθητικός της ελεύθερης αγοράς. Όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να γράψει 11 (γιατί αυτός είναι ο βαθμός πρόσβασης στη σχολή Αισθητικής στα ΤΕΙ), πιστεύω ακράδαντα, ότι δεν μπορεί ν’ ασκήσει παραϊατρικό επάγγελμα ελεύθερου επαγγελματία αισθητικού.

Η αισθητική είναι ένα επάγγελμα, απόλυτα παραϊατρικό. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτούνται γνώσεις ανατομίας, δερματολογίας, φυσιολογίας, νοσολογίας, χημείας και μάλιστα σε επίπεδο πολύ καλό. Όσο καλύτερο είναι το επίπεδο των γνώσεων του αισθητικού, τόσο καλύτερο θα είναι και το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών του και αντίστοιχα καλύτερο αποτέλεσμα στη δουλειά του. Αυτό όχι για να βάλουμε εμπόδια στα παιδιά του κόσμου που θέλουν να δουλέψουν. Ο αισθητικός, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας ενός σύγχρονου εργαστηρίου, οφείλει να έχει τόσες γνώσεις, ώστε να μπορεί ν’ αποφασίζει για τα θεραπευτικά σχήματα, που έχει ανάγκη ο επισκέπτης-πελάτης του, και να υποστηρίζει κάθε επίπτωση ή παρενέργεια ή ακόμη οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη, που μπορεί να προκύψει. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει, πιστέψτε με, κανένα άτομο με βαθμό 11 και κάτω (ακόμα και πάνω από 11 πολύ αμφιβάλλω για την  δυνατότητα). Αυτό το άτομο, είμαι βέβαιη ότι δεν έχει ανοίξει ποτέ βιβλίο ανατομίας, φυσιολογίας, δερματολογίας, νοσολογίας. Και αν ακόμα έχει ανοίξει, δεν έχει την υποδομή να το κατανοήσει, πόσο μάλλον να εμπεδώσει. Όλες αυτές οι γνώσεις, είναι αναγκαίες και προαπαιτούμενες για την σωστή παροχή υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν άμεσα με την υγεία και την ακεραιότητα των ατόμων που μας επισκέπτονται.

Αν θα θέλατε την γνώμη μου, πολλοί από τους πτυχιούχους ΤΕΙ είναι επίσης ακατάλληλοι ν’ ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Αυτοί στατιστικά είναι οι κακοί μαθητές, οι οποίοι έχουν άγνοια των βασικών γνώσεων, που προανέφερα. Για μένα θα έπρεπε να υπάρχει το 15 σαν όριο για τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Μόνο και μόνο για να διασφαλισθεί η Δημόσια Υγειά. Ακόμα ακατάλληλοι είναι όλοι όσοι έπεσαν τυχαία σ’ αυτή τη σχολή, χωρίς να είναι επιλογή τους.

Ενδεικτικά σας περιγράφω περιστατικά από αυτά που στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας θυμάμαι:

«Αισθητικός έκαψε ζωντανή την πελάτισσά της». Αυτό ανακοινώθηκε στις εφημερίδες. Το ιστορικό έχει ως εξής. Ένα κορίτσι απόφοιτη ΙΕΚ δούλευε στο σπίτι της. Για να κάνει αντισηψία έβαλε οινόπνευμα στο πρόσωπο της πελάτισσας και αμέσως υψίσυχνα. Η πελάτισσα πήρε φωτιά. Όταν ερωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι θα πάρει φωτιά, γιατί δεν της το είχε πει κανείς.

Δυο χρόνια μετά, παρόμοια περίπτωση έτυχε σε άλλη «αισθητικό» η οποία είχε την έμπνευση να χρησιμοποιήσει betadin, αντί για οινόπνευμα. Το betadin σαν περισσότερο εύφλεκτο και λιγότερο πτητικό, πήρε μεγαλύτερη φωτιά πάνω στο δέρμα της πελάτισσας.

Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω απλές ερωτήσεις φυσικής και χημείας επιπέδου λυκείου:

Ποιος μπορεί από όσους έχουν 11 στη χημεία στο λύκειο να μου δώσουν τον ορισμό του «εύφλεκτου» και του «πτητικού»;

Ποιος επίσης μπορεί από όσους είχαν 11 στη Βιολογία της Γ Λυκείου να μου εξηγήσουν για ποιους λόγους και το οινόπνευμα και ένα ιωδιούχο διάλυμα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν σαν αντισηπτικά δέρματος;

Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της γνώσης στα παραϊατρικά επαγγέλματα, γιατί έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Και πολλές φορές σοβαρές και μη αναστρέψιμες.

Θέλετε να μάθετε τι απέγιναν οι δυο απόφοιτοι ΙΕΚ που πυρπόλησαν άθελα τους τις γυναίκες; Καμία από τις δυο δεν ασκεί από τότε το επάγγελμα. Εγκατέλειψαν και οι δυο.

Ξέρετε καθημερινά πόσο κόσμο βλέπουμε με προβλήματα που τα έπαθαν από αδαείς «επαγγελματίες αισθητικούς»; Πόσες γυναίκες έχουν χρόνια πλέον προβλήματα, από κοπέλες που φτιάχνουν νύχια, σπίτι-σπίτι; Μύκητες νυχιών που τους πήραν προίκα εφόρου ζωής; Κακώσεις στα νύχια, μόνιμες ή ημιμόνιμες; Ζημιές σοβαρές σε άτομα με διαβήτη; Και ακόμα παροδικές ζημιές και κακώσεις, που δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων για μεγάλα ή μικρά χρονικά διαστήματα;

Μπορώ να ρωτήσω ποιος από τα άτομα που δεν έχει την δυνατότητα να γράψει ένα 11 για να μπει στα ΤΕΙ μπορεί ν’ απαντήσει στις εξής απλές ερωτήσεις:

Τι σημαίνει αντισηψία, τι σημαίνει απολύμανση και πως επιτυγχάνονται;

Στους πόσους βαθμούς C καταστρέφεται ο ιός του AIDS και σε πόσο χρόνο;

Πως μεταδίδονται οι μύκητες, ποιο είναι το αποτελεσματικότερο αντιμηκυτισιακό αντισηπτικό για το δέρμα, ποιο για τα εργαλεία και ποιο για τα αναλώσιμα;

Πόσων ειδών κάλοι υπάρχουν και ποιους επιτρέπεται ν’ αγγίξετε, και με ποιο τρόπο;

Γνωρίζετε τον όρο «σεβασμός των ιστών»; Έχετε ποτέ ακούσει γι’ αυτό στη διάρκεια των σπουδών σας;

Πριν χρόνια μ’ επισκέφθηκε η φίλη μιας πελάτισσάς μου η οποία είχε πάει στο σπίτι μιας «αισθητικού» για μια περιποίηση, την οποία έκανε, και την επόμενη μέρα σηκώθηκε κατακόκκινη και πρησμένη. Η κοπελιά της έβαλε στο πρόσωπο διάφορα και στο τελείωμα της έβαλε ένα καθαριστικό με γλυκολικό και σαλυκυλικό, (προφανώς κατά λάθος), το οποίο δεν εξουδετέρωσε, όπως φαίνεται. Αυτό δούλεψε όλη νύχτα, έκανε έναν μεγάλο ερεθισμό. Το οπτικό αποτέλεσμα ήταν άσχημο. Αυτό βέβαια ήταν ένα πολύ καλό βαθύ  peeling, που σε άλλη περίπτωση, θα έπρεπε η πελάτισσα να το πληρώσει. Αλλά η πελάτισσα δεν ήρθε να κάνει peeling. Ήρθε να κάνει μια απλή περιποίηση. Η πελάτισσα επικοινώνησε την επόμενη με την  «αισθητικό» η οποία δεν ήξερε τι να κάνει και προτίμησε να εξαφανισθεί. Η παθούσα επικοινώνησε με την φίλη της η οποία έτυχε να είναι πελάτισσα μας και η οποία, με μεγάλη προσωπική προσπάθεια (είχε πάθει φοβία) την έπεισε να μας συμβουλευθεί. Της εξηγήσαμε τον μηχανισμό δράσης του συνδυασμού γλυκολικού-σαλυκιλικού, της κάναμε δυο συνεδρίες απευαισθητοποίησης και όλα ξεχασθήκαν.

Έχω ακούσει για κομμωτήριο που χρησιμοποιεί παλμικό φως γι’ αποτρίχωση. Και αναρωτιέμαι. Τι είναι αυτό που οδήγησε την κομμώτρια ν’ αγοράσει ένα μηχάνημα αποτρίχωσης και μάλιστα αρκετά ακριβό. Γιατί δεν αρκείται στην τέχνη της και στο πεδίο γνώσης που κατέχει. Θα της προσθέσει κύρος αν κάνει κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το δικό της αντικείμενο. Έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους ιστούς. Αν δεν προκαλέσει ζημιά η αποτρίχωση που θα κάνει δεν θα είναι πετυχημένη με βεβαιότητα, γιατί δεν μπορεί να εκτιμήσει τα δεδομένα (μέγεθος τρίχας, χρώμα δέρματος, ιστορικό πελάτη, αριθμός και αξιολόγηση σπίλων κα). Απλά γιατί αυτές οι γνώσεις είναι απαραίτητες και είναι γνώσεις που προέρχονται από την βασική παιδεία.

Ένα απλό τρύπημα αυτιών γνωρίζετε τι κινδύνους εγκυμονεί; Από το να ραγίσετε τον χόνδρο, να δημιουργήσετε, άθελα σας ένα χηλοειδές μεγάλο σαν μανταρίνι και άλλα πολλά που δεν πάει το μυαλό σας.

Κάποια από αυτά μπορούν να συμβούν σε όλους. Αλλιώς αντιμετωπίζει μια επαγγελματική ατυχία ένας γιατρός, αλλιώς ένας αισθητικός ΤΕΙ, αλλιώς ένας αισθητικός ΙΕΚ και αλλιώς ένας χωρίς πτυχίο «αισθητικός». Άλλη ποινική ευθύνη έχει ένας πτυχιούχος και άλλη ένας μη πτυχιούχος. Η άγνοια και η ημιμάθεια είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί.

Μην ξεχνάτε ότι τα ΙΕΚ δημιουργήθηκαν πολύ μετά τα ΤΕΙ και έγιναν με σκοπό να παράγουν βοηθούς αισθητικών. Το να είναι κάποιος βοηθός σημαίνει ότι μπορεί να κάνει αποτρίχωση με κερί. Την ευθύνη όμως την έχει ο πτυχιούχος αισθητικός. Όσο απλή και να φαίνεται μια αποτρίχωση με κερί, δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τι μπορεί να προκύψει. Αν ο πελάτης που κάνει αποτρίχωση παίρνει τρετινοΐνη ή έχει αφυδατωθεί από τον ήλιο ή από άλλη αιτία, μπορεί να συμβεί μια μικρής η μεγάλης έκτασης αποκόλληση της επιδερμίδας, πόσο μπορεί να το αντιμετωπίσει κάποιος μη επαγγελματίας; Πόσο γρήγορα θα γίνει αντιληπτή από έναν πτυχιούχο, γνώστη του δέρματος και πόσο από έναν αδαή; Αν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτή, το αποτέλεσμα θα είναι αποκόλληση και μεγάλη δυσαρέσκεια του πελάτη. Αλλιώς το αντιμετωπίζει το περιστατικό ο πτυχιούχος, με όπλο τη γνώση, και αλλιώς ο αδαής.

Ποιος από αυτούς που κάνουν μόνιμο μακιγιάζ και δεν είναι παραϊατρικός, γνωρίζει ότι με το τρύπημα ενεργοποιεί μηχανισμούς σε άτομα με ιστορικό έρπη η μολυσματικού κηρίου, η επιδερμικού σταφυλόκοκκου; Έστω κι αν αυτός πάρει όλα τα μέτρα αντισηψίας.

Πόσοι από αυτούς που χωρίς τα απαιτούμενα πτυχία, καταλήγουν καθημερινά στα δικαστήρια, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν σοβαρές αποζημιώσεις σε άτυχους πελάτες; Αναφέρω πτυχία γιατί πίσω από τα πτυχία είναι οι γνώσεις και οι τεχνικές που προέρχονται από την εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στο θεωρητικό υπόβαθρο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πότε συνέβη να ιδρυθεί μια πιο μικρή Ιατρική (αντίστοιχη με ΙΕΚ) για να μπουν τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να μπουν με 19 στην σχολή Ιατρικής των Πανεπιστημίων; Όσοι δεν έγραψαν 19 δεν μπορούν να γίνουν γιατροί. Όσοι δεν μπόρεσαν να γράψουν 11 δεν δικαιούνται να γίνουν αισθητικοί. Μπορούν να γίνουν βοηθοί ν’ αποκτήσουν εμπειρία και γνώση, διαβάζοντας, ώστε να μπορέσουν να γίνουν επιχειρηματίες κάνοντας μια πολυδύναμη μονάδα, ή συνεταιριζόμενοι με κάποιον πτυχιούχο.

Το ότι βρεθήκαμε σ’ ένα υπό διάλυση κράτος που ο καθένας έχοντας μέσο μπορεί ν’ ανατρέψει τα νόμιμα και λογικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θριαμβολογεί  γιατί βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη νόμιμη οδό. Κανένας δεν θα έπρεπε να το θέλει αυτό. Όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε τον κόπο των άλλων, τα προσόντα που αποκτήθηκαν με δουλειά και διάβασμα. Πρώτα να προστατεύουμε την εκπαίδευση και μετά την αγορά.

Η αγορά θα πάθει μεγάλο σοκ αν ο κάθε «επίδοξος αισθητικός» θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο ελεύθερο επάγγελμα του αισθητικού. Ξέρετε τι παθαίνει ένας κλάδος όταν εισχωρήσουν μη εκπαιδευμένοι και μη συνειδητοποιημένοι «επαγγελματίες»; Μέχρι να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή οι καταναλωτές θα συμβεί μεγάλη αναστάτωση, γιατί θα πέσει το επίπεδο των υπηρεσιών, ώσπου μετά από χρόνια να ισορροπήσει η αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα διώξει αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα έχει πέσει όμως στα μάτια των καταναλωτών η εικόνα του αισθητικού.

Θα χρειασθεί  να μάθει ο κάθε καταναλωτής αλλά και ολόκληρη η κοινωνία να επιλεγεί και ν’ ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, να έχει περισσότερες απαιτήσεις. Ιδιαίτερα, όταν αυτό αφορά την ακεραιότητα και την υγεία.

Στην περίπτωση που τόσο το Ελληνικό κράτος, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίσουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σε διαφορετικά επίπεδα σπουδών και ιδιαίτερα σε παραϊατρικά επαγγέλματα, θα κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω, οδηγώντας στην οπισθοδρόμηση όχι μόνο της αγοράς αλλά και της κοινωνίας. Οι ιστορικοί του μέλλοντος δίκαια θα χαρακτηρίσουν την σημερινή εποχή πολιτιστικό μεσαίωνα, για πολλούς λόγους αλλά και για την απαξίωση των πτυχίων.

Last modified onΤετάρτη, 17 Ιούνιος 2015 18:22
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com