ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το 1978  ιδρύεται το τμήμα Αισθητικής, στην ΑΣΣΥΚΠ (Ανώτερη Σχολή Στελεχών Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας) στα ήδη υπάρχοντα από το 1973, ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανώτερης Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) της Αθήνας.

Το 1981 ιδρύεται αντίστοιχο  τμήμα Αισθητικής, και στην συμπρωτεύουσα, στα ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια χρονιά  της  ίδρυσης της σχολής στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή το 1981, αποφοιτούν οι πρώτοι πτυχιούχοι αισθητικοί, από τα ΚΑΤΕΕ Αθήνας.

Τον ίδιο χρόνο, επίσης, ιδρύεται ο σύλλογος αποφοίτων ΚΑΤΕΕ, ο ΠΣΑΑΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αισθητικών Ανώτερης Εκπαίδευσης).

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας αποτελείται από τις εξής συναδέλφους.

Πρόεδρος.. Λένα Τσικούρη
Γραμματέας.. Πόπη Μπράιλα
Ταμίας.. Μαρία Διαλυνά
Αντιπρόεδρος.. Θέμις Μαυριοπούλου
Μέλη.. Ελένη Τσατούχα, Μαρία Χατζή

Ο σύλλογος είχε πολλή δουλειά, αν σκεφθεί, κανείς ότι καμία υπηρεσία του Δημοσίου, δεν είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη της αισθητικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπότε όταν πήγαμε να πάρουμε την άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν μας πίστευαν και μας ζητούσαν το χαρτί του Νοσοκ. Συγγρού. Μας ταλαιπώρησαν πολύ, μέχρι, που η νεοεκλεγείσα υφυπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, από τις πρόσφατες εκλογές, πήρε απλά ένα τηλέφωνο και το θέμα τακτοποιήθηκε.

Ζητήσαμε από τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, να ενσωματώσουν, τουλάχιστον, την αποτρίχωση. Ζητήσαμε να έχουμε μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία. Κάναμε μεγάλους αγώνες, ώσπου το 1989, στο 1ο τεύχος του ΦΕΚ, το ΠΔ, υπ. Αρ. 83 με τίτλο επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των τμημάτων Αισθητικής κα, μας δίνει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, που τους είχαμε ζητήσει. Είμαστε σε όλα τα Νοσοκομεία, σύμφωνα με το ΠΔ, δεν έχει γίνει όμως ούτε μία πρόσληψη. Ποτέ.

Το 1985, τα ΚΑΤΕΕ μετονομάζονται σε ΤΕΙ,  παίρνοντας, ένα έτος σπουδών επιπλέον.

Το 1987, μπαίνει για πρώτη φορά ο ΦΠΑ και η αγορά γονατίζει για πρώτη φορά. Την ίδια χρονιά διεξάγεται το  8ο παν. Συνέδριο από την ΕΕΠΑΕ (Ενωση Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας).
Αυτός ο σύλλογος είχε μέλη του τις επαγγελματίες αισθητικούς, με ένα χρόνο σπουδών στις ιδιωτικές σχολές αισθητικής κι έναν πλέον χρόνο εκπαίδευσης ηλεκτρικής αποτρίχωσης.
Υπήρχε κι ένας άλλος σύλλογος αισθητικών ο ΠΟΑ (Πανελλήνια Οργάνωση Αισθητικών), με ανταγωνιστική διάθεση απέναντι στην ΕΕΠΑΕ.
Υπήρχε κι ένας άλλος σύλλογος, ο ΣΑΕ (Σωματείο Αισθητικών Ελλάδας), μέλη του οποίου ήταν υπάλληλοι αισθητικοί.

Το 1988 ιδρύεται ο ΠΣΑΜΚΑ (Πανελλήνιος σύνδεσμος αντιπροσώπων μηχανημάτων και καλλυντικών. Την ίδια χρονιά οργανώνουν το 1ο  πανελλήνιο συμπόσιο.

Το 1992 η ΕΕΠΑΕ μετονομάζεται σε ΕΣΑΕ  και το 1993 ιδρύεται η  ΟΣΕΔΑΕ, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις πολλών χρόνων, ανά την Ελλάδα.
Ο ΠΣΑΑΕ συνεχίζει τη δράση του, συνεργαζόμενος με τα σωματεία, προσπαθώντας να κρατάει τα εκπαιδευτικά και ν΄ αφήνει τα συνδικαλιστικά στο επαγγελματικό σωματείο.

Το 1994 ο ΠΣΑΑΕ μετονομάζεται σε ΠΕΝΙΑΙΣ (Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Αισθητικής), η οποία απέκτησε πολλούς εχθρούς, μέσα από τον κόσμο των αισθητικών.

Το 1995 η ΠΕΝΙΑΙΣ με τα ΤΕΙ συνδιοργανώνουν  συνέδριο με θέμα ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ & ΠΡΑΞΗ.
Την επόμενη χρονιά, το 1996 δηλαδή, η  ΠΕΝΙΑΙΣ, οργάνωσε για δεύτερη φορά συνέδριο, με θέμα ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ.

Το 1997, μετά από πολλές κρούσεις, το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ Πανεπιστήμιο, δέχθηκε τους αποφοίτους μας, μετά από κατατακτήριες εξετάσεις.

Το 2000, μετά από την εκτεταμένη αδιαφορία των αισθητικών για τα κοινά, με πρωτοβουλία της προέδρου Μ. Βρούτση και της γραμματέως Ε. Αγγελάκη από την ΕΣΑΕ, καθώς και της Ε. Τσικούρη από την ΠΕΝΙΑΙΣ, ενώθηκαν τα μέλη των δύο συλλόγων, και προέκυψε ο σημερινός σύνδεσμος ΣΕΠΑΕ, τον οποίο τον θέλουμε ισχυρό, να χωράει όλα τα μέλη μας και να προασπίζεται τα δικαιώματά μας.

Από τότε το ΔΣ που προέκυψε από την ένωση (Μ. Βρούτση, Λ. Τσικούρη, Ε. Αγγελάκη κλπ), έκανε πολλή δουλειά, σε σχέση με τα μέλη. Μάζεψε 800 ενεργά μέλη, οργάνωσε περί τα δέκα πανελλήνια συνέδρια, περισσότερες από δέκα κοινωνικές εκδηλώσεις, εκδρομές, σεμινάρια. Η συνεργασία με την ΟΣΕΔΑΕ, δεν ήταν ποτέ καλή. Η ΟΣΕΔΑΕ, φερόταν πάντα σαν σωματείο. Ποτέ δεν κατανόησε το ΔΣ της,  ότι είναι δευτεροβάθμιο όργανο. Η εικόνα, που έχουν τα σωματεία, από τη δράση της ΟΣΕΔΑΕ, είναι ότι ολιγώρησε και ολιγωρεί, ως προς το έργο της. 

Αποτέλεσμα, τo 2003 & το 2008, η απουσία της ΟΣΕΔΑΕ, επέτρεψε, στους πολέμιους μας, που δεν είναι και λίγοι, να εκδοθούν δύο αποφάσεις του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), βάσει των οποίων τα LASER, γίνονται με παρουσία δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού.

Σε αυτό και σε πολλά άλλα πρέπει ν αντιταχθούμε, όλα τα σωματεία ανά την Ελλάδα, μαζί με το νέο ΔΣ της ΟΣΕΔΑΕ, ανανεωμένο και δυναμικό.

Last modified onΠέμπτη, 20 Οκτώβριος 2016 13:32
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com